“Matematica devine pe parcurs tot mai rupta de realitate, ajungand, pentru multi, doar un joc cu margelele de sticla”, afirma realizatorii studiului. Acestia mai spun ca din acest motiv, copiii ajung sa fie plictisiti de scoala sau sa manifeste chiar repulsie fata de scoala.

marți, 18 ianuarie 2011

bine sau rau

Iata cateva pareri si o paralela cu sistemul de invatamant occidental cat si structura manualelor de matematica: elevii din Romania invata din manuale care ii plictisesc si ii determina sa urasca scoala, iar matematica, fizica si chimia sunt materii care se predau folosind doar notiuni abstracte. Din acest motiv, elevii nu inteleg continutul manualelor si informatiile pe care le acumuleaza se bazeaza pe “tocire” si nu isi folosesc aproape deloc gandirea. Acestea sunt concluziile la care au ajuns mai multi specialisti care au realizat studiul “Iesirea scolii din mediocritate”, dat publicitatii de Societatea Academica Romana.

“Matematica devine pe parcurs tot mai rupta de realitate, ajungand, pentru multi, doar un joc cu margelele de sticla”, afirma realizatorii studiului. Acestia mai spun ca din acest motiv, copiii ajung sa fie plictisiti de scoala sau sa manifeste chiar repulsie fata de scoala.
“Gradul ridicat de dificultate al problemelor si exercitiilor din manualele noastre, comparativ cu situatia din alte tari, contribuie si el la indepartarea lor de scoala”, mai precizeaza studiul.
Realizatorii studiului considera ca predarea matematicii, fizicii si chimiei trebuie sa se bazeze pe elemente vizuale si nu pe elemente abstracte cum este in momentul de fata. Acestia propun ca model invatamantul din mai multe tari ale lumii, unde sunt predate informatiile intr-un mod mult mai simplificat. Conducerea Societatii Academice Romane a prezentat studiul si Ministerului Educatiei si spera sa reuseasca modificarea programei scolare din anul scolar 2011-2012.
“In alte tari, ca Australia sau Noua Zeelanda, competentele alese sunt mai aproape de abilitatile necesare in viata adulta”, afirma reprezentantii Societatii Academice Romane.
Parintii si elevii sunt perfect de acord cu rezultatele studiului.

ce isi doreste un manual de matematica

Daca as fi un manual de matematica mi-ar placea ca elevii sa ma citeasca si sa invete de la inceputul matematicii, istoria matematicii pana la lucrurile complexe si evolutia in timp.
Mi-ar placea totodata sa atrag elevii, studentii prin materiale interactive – cursuri pe suport CD. O sa vedeti, in cele ce urmeaza, ca de-alungul timpului, manualul scolar a evoluat.
Tineretul este atras de muzica, distractie si cunostinte. Consider ca un manual de matematica trebuie sa contina putina istorie, muzica pe suportul CD si cunostinte conforme cu programa scolara. Astfel vor invata prin distractie si placere.